SITTARD - Doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking kunnen vanaf 1 april contact leggen met ons Klant Contact Centrum (KCC) via Teletolk. Dat betekent dat bellers die doof of slechthorend zijn met één druk op de knop een tolk Nederlandse gebarentaal kunnen inschakelen voor telefonisch contact met de gemeente. De Teletolk is een gebarentolk die via videoverbinding geschreven tekst of gebarentaal van de beller vertaalt in spraak naar een medewerker van de gemeente.


Zodra iemand van de gemeente opneemt, wordt een medewerker van het callcenter van Teletolk aan het gesprek toegevoegd. Dit kan een schrijf- of gebarentolk zijn. De medewerker van Teletolk vertaalt alles naar gesproken taal voor de medewerkers van de gemeente en andersom. De dienst is gratis voor inwoners.

Bellers die gebruik maken van Teletolk kunnen kiezen uit:

  1. Gesproken woorden lezen als tekst
    Hierbij zet een schrijftolk gesproken woorden om naar tekst. Zo kan de beller lezen wat iemand zegt.
  2. Gesproken woorden zien in Nederlandse Gebarentaal
    Een tolk Nederlandse Gebarentaal zet gesproken woorden om in gebarentaal. De beller ziet dan wat iemand zegt.

Privacy bij bellen gegarandeerd

De medewerkers die helpen bij het bellen mogen met niemand praten over wat besproken wordt. Zij hebben zwijgplicht.

Hulpmiddelen in de Stadswinkel Geleen

Naast Teletolk heeft de balie in de Stadswinkel in Geleen hulpmiddelen voor gesprekken tussen doven en slechthorenden met baliemedewerkers. Ook als u last heeft van omgevingsgeluiden en prikkels kunt u hier gebruik van maken.

Iedereen moet mee kunnen doen

In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarom voegen we Tolkcontact Teletolk toe aan onze dienstverlening. Op die manier kunnen doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking bellen met de gemeente in de Nederlandse Gebarentaal of in tekst. We streven naar een zo inclusief mogelijke gemeente.