SITTARD - Wat we als gemeente doen, doen we steeds meer samen met onze inwoners. In de rubriek ‘Sittard-Geleen maken we samen’ vertellen inwoners hoe ze dit ervaren. Zo vertelt Herman Evers hoe hij zich met de gemeente inzet voor toegankelijkheid en inclusie.
In Sittard-Geleen moet iedereen kunnen meedoen. Met of zonder beperking. De gemeente werkt daar hard aan. De commissie Sittard-Geleen Inclusief helpt daarbij. In deze commissie zitten inwoners die een beperking hebben of daar veel over weten. Ook Herman is commissielid. Hij is zelf bijna blind. Samen met de gemeente probeert hij Sittard-Geleen toegankelijker te maken.
VN-verdrag Handicap
Herman werkt al sinds 2004 samen met de gemeente. Hij zat toen in de Adviesraad Chronisch Zieken en Gehandicapten. Hij had toen geen vaste contactpersoon bij de gemeente. Hierdoor kon hij zijn werk niet goed doen. In 2014 kwam dat contact er wel. Zo kwam de samenwerking langzaam weer op gang.
In 2016 ging in Nederland het VN-verdrag Handicap gelden. In het VN-verdrag staat wat de regering moet doen, zodat mensen met een beperking kunnen leven zoals anderen. Dat gaf Herman nieuwe motivatie om de gemeente te blijven aansporen tot actie. "Ik heb vriendelijk maar duidelijk verteld dat de gemeente stappen moest zetten. Ze luisterden en toen gingen de deuren open."
Sittard-Geleen Inclusief
Vanaf dat moment kreeg de commissie Sittard-Geleen Inclusief vorm. De groep kreeg weer een aanspreekpunt. Er was regelmatig overleg tussen ambtenaren en inwoners. Met elkaar werkten zij aan de toegankelijkheid van Sittard-Geleen. Alle ideeën en doelen zijn vastgelegd in de lokale inclusie agenda. Hierin staat hoe de gemeente het VN-verdrag uitvoert.
Herman voelt zich gezien door de gemeente. Dat gevoel wordt versterkt doordat ambtenaren met de commissie de straat op gaan. “Vroeger zaten ambtenaren achter het bureau”, vertelt hij. “Nu gaan ze met ons mee. We hebben in de stad een parkoers opgezet. Zo ervaren ze zelf hoe het is om een beperking te hebben. Die ervaring helpt hen als ze beslissingen nemen of ontwerpen maken.”
Betrokken
Door al die inspanningen zijn er veel stappen genomen. Sittard-Geleen werd pas verkozen tot tweede meest toegankelijke gemeente van Nederland. Het maakt Herman trots. Hij is tevreden over de manier waarop de gemeente nu samenwerkt met de inwoners. “Ik heb ervaren dat ambtenaren hardwerkende mensen zijn. Die dicht bij ons staan. En echt naar ons luisteren. Het mooie is dat onze doelen vaak dezelfde zijn als die van de gemeente.”
Toch blijven er uitdagingen. Niet alles wat Herman en de commissie in gedachten hebben, is haalbaar. “Daar moet je begrip voor hebben”, legt hij uit. “We horen altijd waarom iets niet kan. Soms is dat bijvoorbeeld omdat er geen geld voor is. Maar dan komt er over twee jaar misschien iets anders waar we iets aan hebben.”
Sittard-Geleen bij beste en meeste toegankelijke gemeenten van Nederland
De inzet van Sittard-Geleen en de inwoners is niet onopgemerkt opgebleven. Onze gemeente heeft dit jaar goed gepresteerd in twee landelijke verkiezingen.
Sittard-Geleen is gekozen tot de op één na meest toegankelijke gemeente van Nederland. Dit betekent dat we goed bereikbaar zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. De verkiezing werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Alle gemeenten in Nederland deden mee. Na drie rondes kregen we een mystery guest op bezoek. Daarna beoordeelde een vakjury onze toegankelijkheid. Dit leverde ons een mooie tweede plaats op.
Verkiezing beste overheidsorganisatie
De gemeente haalde ook een plek in de top tien van de verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2024. Deze verkiezing laat zien welke gemeenten goed werk doen. En die bijvoorbeeld zorgen voor meer openheid en kennisuitwisseling binnen de overheid. Dat wij samen met inwoners en ondernemers werken aan onze toekomst, leverde een plek in de top tien op.