SITTARD-GELEEN - De locatie van het nieuwe elektriciteitsstation van TenneT is bekend. Dat is besloten door Gedeputeerde Staten van Limburg. Er waren twee voorkeursalternatieven, waarvan er nu één de voorkeur heeft. Deze locatie, ten zuiden van de Bergerweg in de gemeente Sittard-Geleen, wordt de komende maanden verder onderzocht om te kijken of de meterkast van het elektriciteitsnet van Zuid-Limburg hier komt.


Eerder dit jaar is besloten dat Provincie Limburg bevoegd gezag is inzake het 380 kV hoogspanningstracé Maasbracht-Graetheide en tevens van het 380 kV hoogspanningsstation nabij Chemelot. Provincie Limburg heeft deze rol overgenomen van het Rijk om zo procedures te kunnen versnellen.

Proces

Nu de zoeklocatie van dit station bekend is, kan TenneT als initiatiefnemer en aanvrager gerichter verder met de planvorming. TenneT maakt de planning en geeft aan dat de nieuwe hoogspanningsverbinding begin jaren ‘30 kan worden opgeleverd. Om zo snel mogelijk tot deze ingebruikname te komen, nemen naast TenneT, de betrokken overheden, Enexis, Chemelot en andere bedrijven gezamenlijk hun verantwoordelijkheid en spannen zich maximaal in, met aandacht voor de omgeving. Provincie Limburg zal vanuit het belang van verduurzaming van heel Zuid-Limburg blijven aandringen op een maximaal verkorte realisatietijd en gaat hierover met het Rijk in gesprek.
Wij, als Provincie Limburg, doen er binnen onze mogelijkheden alles aan om deze ruimtelijke procedure zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Dat er voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet, is van groot maatschappelijk en economisch belang”, aldus gedeputeerde Michael Theuns, portefeuille Ruimte. “Zowel de industrie, het bedrijfsleven, maatschappelijke initiatieven als de woningbouw vragen om extra elektriciteit.”

Aansluiting op het stroomnet

Het stroomnet zit vol, terwijl bedrijven en huishoudens dringend behoefte hebben aan energie om verder te kunnen verduurzamen. De netbeheerders bekijken met bedrijven en overheden continu hoe het elektriciteitsnet optimaal kan worden benut, onder andere door flexibeler om te gaan met de vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Op langere termijn bestaat de oplossing uit bouwen: zodra de netverzwaring bij Graetheide gerealiseerd is, verbetert de situatie substantieel. Met de inzichten van nu kan met deze aanpassing in het net heel Midden- en Zuid-Limburg, inclusief industriecluster Chemelot, van de gewenste extra elektriciteit worden voorzien.

Begin 2025: informatiebijeenkomsten en participatie

GS hebben nu het Verkenningsdocument en concept-NRD (Notitie Reikwijdte en Detailniveau) vastgesteld. In het eerste kwartaal van 2025 organiseren Provincie Limburg en TenneT informatiebijeenkomsten om deze plannen te presenteren. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om de omgeving te informeren over de voortang van het project. Er is gelegenheid om vragen te stellen over de plannen. Ook zal er nader worden ingegaan op het vervolg van het participatieproces en de onderzoeken die moeten plaatsvinden om tot een uitgewerkt plan te komen, zodat Provincie Limburg daarover een besluit kan nemen. Het indienen van zienswijzen zal mogelijk zijn op een later moment bij de terinzagelegging van het ontwerp-projectbesluit.

Klimaatneutraal in 2050

Op alle fronten wordt gewerkt aan de realisatie van een duurzame energievoorziening. Dat doen we omdat Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn en minder afhankelijk van andere landen. Dit betekent dat er steeds meer duurzame elektriciteit voor energie thuis, onderweg en voor bedrijven nodig is. Die moeten we opwekken en transporteren. Hiervoor maken we plannen die we goed op elkaar moeten afstemmen. Dit is een puzzel die soms ingewikkeld is en niet altijd perfect past. Maar alle partijen werken hard om het nieuwe systeem zo goed en zo snel mogelijk te realiseren.