LIMBURG - Met het nieuwe Limburgs Actieplan Geluid (2024-2029) zet de Provincie een belangrijke stap richting een stillere en gezondere leefomgeving. Dit plan richt zich op het terugdringen van geluidbelasting veroorzaakt door verkeer op provinciale wegen. Het doel is om de ongewenste gezondheidseffecten, zoals ernstige hinder en slaapverstoring, die gepaard gaan met verkeersgeluid te beperken en tegelijkertijd de rust in stiltegebieden te behouden. Het provinciebestuur heeft het ontwerp voor het Limburgs Actieplan Geluid vrijgegeven voor inspraak.
Limburg beschikt over circa 450 kilometer aan provinciale wegen, die cruciaal zijn voor de bereikbaarheid van de regio’s. Echter, deze wegen brengen ook geluidbelasting met zich mee, wat de kwaliteit van de leefomgeving in omliggende woonwijken en stiltegebieden aantast. Gedeputeerde Marc van Caldenberg van onder meer Milieu: “Het Limburgs Actieplan Geluid biedt concrete maatregelen om deze ongewenste effecten te verminderen en draagt daarmee bij aan een hogere levenskwaliteit voor de inwoners van Limburg en het behoud van de rust in waardevolle stiltegebieden.”
Vergroten levenskwaliteit
Het plan sluit aan bij de ambities uit de Provinciale Omgevingsvisie en de regels uit de Omgevingsverordening die gericht zijn op het behouden van een acceptabel geluidsniveau langs provinciale wegen. “De kwaliteit van het wonen in de omliggende wijken vinden we heel belangrijk. We willen dat mensen prettig kunnen wonen in de buurt van provinciale wegen. Met dit plan verminderen we de effecten van onze wegen, wat de levenskwaliteit voor die inwoners vergroot”, aldus Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde van onder meer Mobiliteit.
Concrete maatregelen
In het actieplan zijn specifieke locaties geselecteerd waar geluidreducerend asfalt zal worden aangebracht, een kosteneffectieve oplossing om de geluidsbelasting te verminderen. Deze werkzaamheden worden gecombineerd met gepland groot onderhoud om de kosten te beperken en de overlast voor weggebruikers en omwonenden te minimaliseren.
De positieve effecten die met deze maatregelen in de komende vijf jaar worden verwacht, zijn aanzienlijk:
56 kilometer aan provinciale wegen wordt voorzien van geluidreducerend asfalt:
47 kilometer ter verbetering van het geluid bij woningen.
9 kilometer ter bescherming van stiltegebieden.
Circa 2.140 adressen ervaren een merkbare vermindering van de geluidbelasting.
Ongeveer 500 personen minder worden blootgesteld aan geluid boven de vastgestelde plandrempel.
Een afname van circa 220 volwassenen die ernstige geluidbelasting ondervinden.
Een vermindering van circa 35 volwassenen die ernstige slaapverstoring ervaren.
Verbeterde geluidskwaliteit in waardevolle stiltegebieden door vermindering van verkeersgeluid.
Nieuwe meetmethoden
De Europese richtlijn Omgevingslawaai, die ook is overgenomen in de Omgevingswet, verplicht provincies om actieplannen te ontwikkelen gericht op het beperken van geluid afkomstig van verkeer op provinciale wegen. Het Limburgs Actieplan Geluid is het vierde actieplan dat door Gedeputeerde Staten van Limburg wordt vastgesteld. In 2029 zal het opnieuw worden geëvalueerd en aangepast.
In het actieplan worden de eerder vastgestelde plandrempels gehandhaafd, namelijk 55 dB voor woningen en 40 dB(A) in stiltegebieden. Deze drempels zijn in het vorige actieplan al verlaagd. Met de nieuwe rekenmethoden onder de Omgevingswet worden er nu meer locaties berekend waar deze drempels worden overschreden. Dat betekent dat er in het nieuwe actieplan ook meer locaties in aanmerking komen voor geluidreducerende maatregelen.
Inspraakperiode
De provincie nodigt inwoners, belanghebbenden en organisaties uit om hun mening te geven over het ontwerp Limburgs Actieplan Geluid. Gedurende de inspraakperiode van 30 augustus tot en met 10 oktober 2024 kunnen reacties en suggesties worden ingediend, die zullen worden meegenomen bij de definitieve vaststelling van het plan. Voor meer informatie: www.limburg.nl/geluid, waar ook het Limburgs Actieplan Geluid te vinden is.